Така или иначе, празникът на съхранената духовност се получи и без височайшо присъствие. Уважиха го дългогодишният кмет на Мездра Иван Аспарухов, самодейци от различни поколения, много жители и гости на Дърманци.

В словото си председателят на Читалищното Настоятелство Виктория Димитрова припомни думите на българския писател и публицист Тодор Икономов: "В читалището всеки ще намери такова добро училище, каквото съумеят да го направят членовете му… Нека имаме присърце тези заведения и нека ги посещаваме редовно. Ние не ще излезем от тях каквито сме влезли. Ние непременно ще научим нещо, което ще ни ползува умствено.“

Мултимедийна презентация за историята на селото, за основаването и разнородната дейност през годините на НЧ "Подем - 1926“ представи секретар-библиотекарят Венцислава Шопова.

По-сетне на сцената се изявиха талантливите деца на Дърманци, които пяха, рецитираха стихове, играха мажоретни и народни танци и пресъздадоха хумористични сценки по текст от "ученически бисери“.

Аплодисментите на публиката заслужи и Женският народен хор "Зорница” с ръководител Веселка Янкова, който тази есен чества 55 години от своето създаване.

Специален поздрав към юбилярите от името на градското Читалище "Просвета - 1925” поднесоха танцьорите от Ансамбъл "Мездра” с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов.

"Гвоздеят“ на празничната програма бе концертът на победителя в тазгодишното издание на Международния фестивал "Пирин Фолк” Сандански 2016 Светлин Миланов, изпълнил емблематични македонски песни, в това число песента "Очакване”, с която спечели първо място в конкурса за авторска македонска песен, наградата на телевизионния зрител и наградата на публиката.

По случай своя юбилей НЧ "Подем - 1926“ получи поздравителни адреси от други културно-просветни средища, училища и политически партии, а от АБВ Младежи - Мездра подариха на Библиотеката на читалището български книги, събрани в рамките на кампанията "Подари книга, възроди любовта към познанието“.