Кметът връчи отличия на Милка Пухалска – секретар на НЧ „Просвета 1897“ с. Долна Кремена, Лиляна Лещарска – секретар на НЧ „Просвета 1928“ с. Царевец, Мариана Димитрова – секретар на НЧ „Наука 1919“ с. Лик и Гергина Георгиева от НЧ "Христо Ботев 1927" - с. Елисейна.

Милка Пухалска сподели, че за тази работа трябват душа и сърце. Посланието ѝ към хората бе да се събират, да четат, защото книгата е най-доброто нещо, което може да ни бъде дадено.

Специално отличие за принос в развитието на културата в община Мездра и по повод неговата 70-годишнина, получи Петко Котларски - дългогодишен главен експерт „Култура” в Общинската администрация.

Кметът Иван Аспарухов поздрави с Деня на будителите, носителите и пазителите на духа в сферата на образованието, културата и спорта, които поддържат и предават ценностите на бъдещите поколения.

„Радвам се, че в тази обстановка намираме начин да отдадем почит към хората, които с поведението и работата си през годините са доказали, че са достойни и заслужават тази награда. Читалищата са едни от малкото културни институции, които са се съхранили през годините. Хората, които работят там са будителите на нашето време“, каза по време на церемонията Аспарухов.

Читалищните библиотеки са огнищата на българщината, интелектуални центрове и в миналото, и днес, които са част от културното наследство на едно общество. В момента България разполага с най-голямата библиотечна мрежа в Европа с над 2800 читалища, средища на културния живот на местните общности.