Становището е във връзка с докладна записка от кметовете на четирите села от Дефилето, адресирана до председателя на Общинския съвет и до кмета на Мездра, в която се настоява да бъдат изградени асфалтови ограничители на скоростта по шосето за столицата в района на тези населени места. Към докладната записка е приложена жалба, подписана от 333-ма жители на Зверино, в която също се настоява да бъдат изградени такива изкуствени ограничители на скоростта.

"Споделяме напълно тревогите и притесненията на жителите на селата Зверино, Елисейна, Люти брод и Ребърково по отношение на безопасността на движението, се казва още в становището. Наличието само на пътни знаци, ограничаващи скоростта на движение, не е ефективно средство. Затова подкрепяме предложението за изграждане на такива ограничители, като настояваме това да стане в най-кратък срок.”

За целта Община Мездра вече е уведомила Областно пътно управление - Враца, което стопанисва въпросния второкласен път от републиканската пътна мрежа, за необходимостта от поставяне на ограничители на скоростта в района на четирите села.

Въпросът ще бъде дебатиран на предстоящата в края на месеца сесия на местния парламент.