Има възможност Министерският съвет да предостави на Община Мездра безвъзмездно за управление сградата на Дома на железничаря - този вариант лансира в докладна записка до Общинския съвет кметът Генади Събков. Понастоящем въпросният недвижим имот е включен в активите на „БДЖ - Товарни превози” и е със статут на частна собственост на търговско дружество. За разпореждането с него се прилагат разпоредбите на общото гражданско законодателство и вътрешните актове на „БДЖ-Товарни превози”.

През 2011 г. с решение на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е открита процедура за приватизация на 100% от дяловото участие на „Холдинг БДЖ” в капитала на „БДЖ-Товарни превози”. Има вариант по схемата „дълг срещу собственост” да се реализира сделка между „БДЖ-Товарни превози” и Държавното предприятие „Национална компания „Железопътна инфраструктура”, предмет на която да бъде Дом на железничаря.

За да се реализира схемата, по която Общината ще получи безвъзмездно за управление Дома на железничаря, Събков предлага Общинският съвет да отмени своето решение от юни м. г., с което даде принципно съгласие Община Мездра да закупи сградата на Дома, като същевременно откаже да приеме направеното предложение от „БДЖ-Товарни превози” за закупуване на сградата.