Зам.-министър Лазаров съобщи, че успоредно с програмата за осигуряване на таблети, товае стартирана и друга, съвместно с Фонд ”Социална закрила”, финансирана от държавния бюджет, по която могат да кандидатстват всички общини, доставчици на услуги, до 15 юли 2020 г, чийто бюджет е 1 млн. лв. С тях ще се закупят компютърни конфигурации, рутери, принтери или други мултифункционални устройства, както и да се получават средства за заплащане на интернет в сградите до края на календарната година.

Заместник-министърът допълни, че в социалното ведомство се работи по още една програма, по която общините могат да кандидатстват за оборудване в рамките на 36 хил. лв. Сумата не е случайно определена, а е свързана с идеята да се осигури такова оборудване, което не изисква организиране на обществена поръчка, за да няма загуба на тези средства.

Също така общините могат да кандидатстват за подобряване на съответната база за социални услуги, да извършват различни ремонти и различни видове строителство. Това са проекти до 50 хил.лв на община и срокът е удължен до 15 юли, поради извънредното положение, въведено заради пандемията.