Проектът се реализира по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.040 - "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 2", с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд.

В продължение на една година, до средата на месец юни догодина, потребителите ще получават до 2 часа на ден специализирани медицински услуги в домашна среда - обработка на рани, проследяване на жизнени показатели, превръзка, измерване на кръвно налягане и кръвна захар, поставяне на инжекции и на системи по предписание от лекаря; текущо почистване, подреждане на помещенията, обитавани от потребителя, поддържане на лична хигиена, помощ при ежедневния тоалет и обличане, къпане и хранене, приготвяне на храна, подпомагане при хранене, закупуване на хранителни продукти, хигиенни материали, лекарства и вещи от първа необходимост, внасяне на дърва и палене на печка (през зимния сезон); психологическа подкрепа и социално консултиране.

Почасовите здравно-социални услуги се предоставят от екип, който е подбран след провеждане на конкурс. Той включва 18 домашни помощници, медицинска сестра, психолог и социален консултант.

С цел подобряване качеството на предоставяните услуги, е закупено транспортно средство - лек автомобил "Dacia Duster", за извършване на мобилната работа по проекта.

Бюджетът на проект "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в община Мездра" е малко над 250 хил. лв., а продължителността му - 15 месеца, до 15 юни 2021 г.