Община Монтана влиза в сдружение с „МБАЛ Сити клиник – Свети Георги” – Монтана и медицински университет – Плевен. за „Създаване на Регионален иновационен център”. Центърът ще бъде финансиран по програма „Иновации и конкуретноспособност. Целта на бъдещия иновационен център е осигуряване на изследователско и изпитателно оборудване, специализиран софтуер, извършване на изследвания и анализи. Стойността на проекта е минимум 1 500 000 лв. до 7 000 000 лв, като ОПИК осигурява до 50 % от средствата.

Монтана ще кандидатства за финансиране и пред Норвежкия финансов механизъм за изграждането на Младежки център. Предложението е той да бъде разположен на входа на парк „Огоста” върху 3.3 дка. Проектната стойност е 4 млн лв, като половината от тази сума е за строителството на центъра.

На вчерашното си заседание на съветниците приеха Правилник за организацията и дейността на Общинския съвет, като промениха част от текстовете в досегашния правилник. Заради това, че в настоящия ОбС има група, в която са повече от половината от новоизбраните съветници 20 от общо 33, от ще бъдат излъчени двама зам. председатели. Променен е и текста за минимален брой съветници, които могат да създадат самостоятелна група – той вече е 5. Така БСП за България ще сформира своя група и ще има един зам. председател. Четвъртият ще е от групата на НДСВ, ДПС, Новото време. С тайно гласуване съветниците избраха за зам. председатели: Валери Георгиев и д-р Христо Кастрев от групата „Заедно за Монтана”. Д-р Иванка Делева от НДСВ,ДПС, Новото време и Камелия Трифонова от БСП.

На всяко следващо заседание председателят Иво Иванов ще бъде подпомаган от двама зам. председатели. Те ще имат задължение да: проверяват кворума и протоколите от заседанието; да четат текстове на внесени за обсъждане проекти за решения; да следят за спазване на процедурата; при необходимост да четат имената на съветниците при поименно гласуване.

В настоящия мандат Общинският съвет ще има 10 постоянни комисии, решиха още съветниците и гласуваха поименно състава и председателите на постоянните комисии.

Те одобриха и преобразуването на 10 от досегашните кметства в кметски наместничества. Така занапред в община Монтана ще има 13 кметски наместничества. „Няма да има персонални промени, досегашните кметове ще бъдат назначени за кметски наместници”, заяви кметът Златко Живков. Той уточни, че сега в администрацията в селата работят общо 48 души, С приемането на новия бюджет”ще има съкращения, но няма да оставим нито едно населено място без нормално административно обслужване”, гарантира Зл. Живков. Това се отнася и за централната администрация.

На следващото заседание на Общинския съвет през декември ще бъде обсъдено предложение за повишаване на такса „смет” от 3,1 промила на 3,83 промила. То вече е публикувано на интернет страницата на община Монтана в рубриката „Местни данъци и такси”.


Източник: novinitem.com