Реализирането на проекта, който е приоритетен за Община Роман през програмния период 2014-2020 г., стана възможно след като кметската управа кандидатства с проектно предложение по подмярка 7.2 "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура” от ПРСР.

За да може да се осъществи, с Решение №385/09.02.2018 г. местният Общински съвет даде съгласие собствеността на около 2,6-километров участък от републиканския път III-103 Мездра - Роман - Златна Панега, преминаващ през гр. Роман, да бъде променена от публична държавна в публична общинска, което беше одобрено от Министерския съвет с Решение №119/22.02.2018 г.

Проектът предвижда цялостна подмяна на паважната настилка и на тротоарите по бул. "Христо Ботев", който не е ремонтиран от неговото изграждане в средата на 60-те години на миналия век. Същевременно ще бъдат оформени прилежащите зелени площи и положена нова пътна маркировка. Одобрената финансова помощ за осъществяването на проекта е в размер на 1 788 202.42 лв. Така десетилетната мечта на поколения романчани за ремонт на главната улица в града най-после е на път да се сбъдне.

Това е вторият проект, който Община Роман ще реализира по Подмярка 7.2 от Програмата за развитие на селските райони. През есента на миналата година кметът Валери Ролански подписа договор с Държавен фонд "Земеделие" за рехабилитация на четвъртокласния път Роман - Струпец - граница с община Мездра и за ремонт и изграждане на подземна инфраструктура на участъка от третокласния път Роман - Златна Панега: Стояновци - граница общини (Роман-Луковит) - Беленци. Той е на обща стойност 3 821 275.81 лв., като при неговото реализиране ще бъдат реконструирани 11,630 км общински пътища, съоръжения и принадлежности към тях.