Подписите си под договора сложиха кметът на Община Видин Огнян Ценков и председателят на Управителния съвет на Сдружение „Регионална организация на евреите в България „Шалом“, гр. Видин Роза Маринова.

На събитието присъства и главният секретар на организацията Йосиф Меламед. "Това е знаменателен, исторически момент и аз много се вълнувам, защото ни се дарява една от емблематичните сгради на град Видин, която ние ще възстановим съгласно волята на дарителите със статут на културен център „Жул Паскин“, каза Ценков. Той благодари и изрази убеждението си, че реставрацията на Синагогата ще се случи в близките пет години, според условията на договора. „Това е едно предизвикателство за нас и ние ще се справим така, както успяхме да извървим трудния път, за да стигнем до днешния ден“, заяви видинският кмет.

Йосиф Меламед сподели, че решението да се направи това дарение е било подкрепено от всички еврейски организации и е резултат от убедителността както на колегите от Видин, така и на сериозните стъпки от страна на Общината да бъде задействан този процес. Той подари на Огнян Ценков снимка на Софийската синагога, с пожеланието и Видинската да изглежда така след пет години. Роза Маринова от своя страна също благодари на всички, положили усилия за осъществяване на дарението и изрази надежда, че Синагогата в скоро време ще изпълни предназначението си на културен център, за радост на гражданите на Видин.

Дарението включва поземлен имотс площ от 2 891 кв. м, с масивна едноетажна сграда - еврейска синагога, със застроена площ от 689 кв. м.

По силата на подписания днес договор Синагогата става собственост на Община Видин, която има сериозни намерения за възстановяването на този великолепен паметник на културата. Общината разполага с архитектурен проект за консервация и реставрация на сградата и превръщането й в културен център „Жул Паскин“, изготвен от архитект Любомир Станиславов, одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство. Той предвижда консервационно-реставрационни дейности с високотехнологични материали. В проекта са предвидени и експозиционни пространства.


Източник: vidin.bg