С реализиране на проекта ще се намали количеството на депонирани биоразградими отпадъци. Изграждането на инфраструктура за разделно събиране на зелените отпадъци ще спомогне и за превръщането на отпадъка в ресурс, който да бъде използван в земеделието и озеленяването.

С цел постигане на ключовите цели за рециклиране на зелените отпадъци, Община Враца предприема групи от мерки за тяхното изпълнение. Ключов фактор е разделното събиране на различните отпадъци, тъй като крайната точка на тяхното депониране е различна. Експертите от отдел„Публична инфраструктура и околна среда“ поясняват, че отпадъци като треви, храсти, клони и шума трябва да бъдат поставяни до контейнерите за сметосъбиране.

Еколозите от общинската администрация са уведомили кметовете на населените места за това, че зелените отпадъци в селата и кварталите също трябва да се третират на обособени места – в рамките на дворното място или пък на площадките за тор и растителни отпадъци.

Сред другите мерки, предприети от страна на Община Враца е регламентирането на разделното събиране на битовите биоразградими отпадъци в местната нормативна уредба. Същевременно екипите от ОП „БКС“ организират разделното събиране от обществените паркове, градините, гробищните паркове и други публични пространства.

Юридическите лица също са задължени да осъществяват разделно събиране на отпадъците от стопанисваните зелени пространства.

Заместник-кметът Мария Попова коментира, че Община Враца ще осигури съдове за биоразградимите отпадъци и техника за извозването им. „С цел ефективното осъществяване на разделното събиране ще бъдат извършвани периодични проверки по места от служителите на звено „Инспекторат“ и отдел „Публична инфраструктура и околна среда“ – допълни Попова.