Основен критерий, по който се присъждат отличителните знаци, е приносът в грижата за децата и за дейности и инициативи, допринасящи за създаването на условия за тяхното пълноценно развитие.

Водещ на церемонията беше председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова, а денят бе избран не случайно - на 20 ноември се навършиха 30 години от подписването на Конвенцията за правата на детето на ООН.

Важността на наградите бе потвърдена от присъствието на цялото ръководство на социалното министeрство - Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, Лазар Лазаров, Зорница Русинова и Султанка Петрова - зам.-министри на труда и социалната политика.

Министър Петков изказа задоволството си, че наградите стават традиция с това тяхно второ издание. "Дълбоко символично е това, че в седмицата на детето колегите от Държаната агенция за закрила на детето са избрали точно този ден, за да връчат годишните награди "Аз гарантирам щастливо детство". Радвам се, че началото, което беше поставено миналата година има своето продължение и вярвам, че ще има за много години занапред, защото то отдава признание на това, което мисля че ни обединява всички нас, събралите се тук, именно желанието ни, искрения ни стремеж да осигурим на нашите деца щастливо детство", каза социалният министър.

ЦОП - Берковица, кв. Раковица работи с Община Вършец от няколко години като предоставя интегрирани услуги в подкрепа на децата - здравни, социални, образователни, психологически. Те се извършват на терен, като социалните работници са постоянно сред нуждаещите се.

Първата оценка за усилията на Община Вършец дойде от УНИЦЕФ, когато през месец септември подписаха с кмета на Вършец инж. Иван Лазаров Меморандум за сътрудничество. За това и на церемонията, като подкрепа за Община Вършец, присъства Десислава Енчева - програмен директор "Услуги в общността" към УНИЦЕФ - България.

Преди церемонията заместник-кметът Петър Стефанов посети отново ЦОП - Берковица, кв. Раковица и се срещна със социалните работници и с децата, които в момента имаха занимания там.