Договорът е подписан в присъствието на директора на Музей „Олтения“ - град Крайова г-н Флорин Ридиче – партньор по проекта, и представители на съвместния секретариат на Програмата.

Проект ROBG-471 „Нови дестинации в трансграничния туризъм“, по който община Вършец е водещ партньор, е финансиран по Приоритетна ос 2: Зелен район, Специфична цел 2.1: Подобряване на устойчивото използване на природното наследство и ресурси и на културното наследство.

Бюджетът на проекта е 1 364 438, 31 евро, от които 1 159 772,56 евро от Европейски фонд за регионално развитие (ЕФРР), държавно съфинансиране -177 363,34 евро и финансиране от партньорите -27 302,41 евро.

Срокът за реализиране на проекта е 36 месеца, с начало – 30.08.2018 г. и край – 29.08.2021 г.

Основните цели на проекта са да обедини хората и общностите на границата между Румъния и България и да насърчи сътрудничеството за съвместно устойчиво развитие, като се използват културните и природните ресурси,

Очаквани резултати от изпълнението на проекта изграждане на Палеопарк и информационен център с изложбена площ в гр. Вършец и създаване на съвместен туристически продукт "Трансграничен музей"; създаване на модерен, иновативен и интерактивен набор от инструменти за насърчаване на трансграничното наследство; увеличаване на туристите в трансграничния регион Крайова-Вършец.

Основните дейности по проекта са обособени в няколко работни пакети- създаване на промоционална и информационна платформа в секциите на музей "Олтения" – разработване и доставка на интерактивни виртуални асистенти, говорещи тотеми, холограми; информационна кампания за туристическото предлагане на дестинация Крайова – Вършец чрез организиране и провеждане на културно туристическо събитие в гр. Крайова; организиране и провеждане на палеонтологична конференция в гр. Вършец и изготвяне и подписване на Споразумение и стратегия за сътрудничество между музей «Олтения» и новоизградения музей във Вършец.

Инвестиционни дейности включват реализиране на технически проект „Палеопарк, ограда и информационен център с изложбена площ, гр. Вършец”