За поредна година Регионалното управление на образованието – Враца изпраща предписание училището в село Моравица да бъде закрито, считано от 01.09.2020г., поради неудовлетворителното качество на работата в него. И то не поради липса на квалифициран педагогически екип, а поради неработещата организация на учебната дейност.

Абсурдно е да се говори за качествено образование, когато в училището се обучават не повече от 30-тина деца, разпределени в слети паралелки. Още повече, че в така сложилата се извънредна ситуация и въведената дистанционна форма на обучение, едва ли тези деца, които са най-вече от социално слаби семейства, са имали възможността да получават образование, и то качествено.

Общинските съветници отново трябваше да заявят своята категорична воля и да вземат конкретно решение, но словесната еквилибристика отново надделя. Почти еретично прозвуча призива на Председателя на Общинския съвет- Яна Нинова, като призова родителите да оставят децата си в местното учебно заведение. Все пак, малко по пилатовски, тя заяви, че: „Цената да го има училището е жителите на Моравица да оставят децата си в Моравица. Училището може да бъде запазено само с волята на жителите на Моравица”. Ако не се изпълнят условията за запазване на училището, поставени в решението, „вината да бъде закрито ще бъде на жителите на Моравица, а не на ОбС, че е закрил училището” – допълни Нинова.

В своето изказване по проблема с учебното заведение, общинският съветник Мирослав Иванов изрази несъгласието си относно твърденията на директора, че децата от Моравица са дискриминирани от учителите в мездренските училища. Той подчерта, че „За първи път кмет на населено място не се застъпва за училището, а търси светлина при облагородяване на селото и да се запазят и привлекат децата в детската градина.”

От своя страна кметът на общината обеща, че този път се дава шанс на съществуването на учебното заведение до 21 май 2021 година, но след това ще бъде безкомпромисен.

След края на дебатите, местните депутати с 18 гласа „За”, 2 - „Против” и 1 „Въздържал се” решиха, че не дават съгласие за закриване на ОУ „Васил Кънчов” и възлагат на кмета на общината, на кмета на селото и директора на училището да предприемат мерки по заздравяване на учебното заведение и за увеличаване броя на учениците.

Общинският съветник Йордан Гергов обясни своя отрицателен вот с продължителната 20-годишна агония на училището, въпреки че много трудно сам за себе си е взел решението да се закрие въпросното заведение, именно заради качеството на образователните услуги, които предлага.