Информационна среща във връзка с разпространението на белокрилка по насажденията се проведе в Община Мездра. На срещата в заседателната зала в сградата на общинската администрация присъства кмета на Мездра Генади Събков, председателя на Общинския съвет Яна Нинова, общински съветници, представители на общинската администрация, кметове и кметски наместници.

„Разпространението на белокрилката в община Мездра придоби характер на пандемия и нанесе сериозни щети на земеделските стопани”, заяви градоначалника Генади Събков. „Потърсихме съдействие от Българската асоциация по безоопасност на храните, от където ни уведомиха, че проблемът е повсеместен в цялата област Враца и други региони на страната. Дадоха ни необходимата информация за предприемане на мерки от земеделските стопани, които обаче могат да имат само временен характер. Необходимо е да потърсим съдействие от държавата за цялостно справяне със ситуацията. Трябва да се предприеме третиране на цялата територия на общината с препарати”, допълни градоначалника Събков.

Според кмета на Мездра след прибиране на реколтата от останалите насаждения е необходимо поне на два пъти, през есента и в началото на пролетта да се извърши пръскане от въздуха с препарати за унищожаване на вредителя. Земеделските стопани от своя страна трябва да унищожават заразените насаждения, чрез изгаряне и загробяване.

Всички кметове и кметски наместници от Община Мездра ще получат необходимата информация за проблема с белокрилката и ще имат задачата да уведомят стопаните за мерките, които трябва да предприемат.

„За хората, които отглеждат зеленчуци в дворовете си това е катастрофа. Ако сега не вземем мерки догодина положението ще бъде още по-тежко. Трябва гражданите да получат точна информация за начините за справяне с проблема и затова кметовете трябва да проведат беседи с тях”, каза Генади Събков.

„Белокрилката се разпространява много бързо, защото снася от 200 до 500 яйца и има над 380 гостоприемника. Напрактика може да се среща навсякъде”, информира инж. Найден Христов от общинската администрация. Препаратите с които гражданите третират насажденията си трябва да се сменят, защото в противен случай се получава резистентност, категорични са специалистите.