Пет общини вече са сключили договори с фирми за почистването на снега. Това са Берковица, Чипровци, Якимово и Брусарци. В процедура на договаряне са Вършец, Гeорги Дамяново, Медковец, Бойчиновци и Монтана. Единствената община, от която областния щаб няма никаква информация е Лом, уточни Р. Белчев.

И през тази година републиканската пътна мрежа в област Монтана ще се подържа от фирма „ПМВ -2018”. Договорът й изтича на 28 ноември, но ще бъда продължен с анекс и за предстоящия зимен сезон.

Дружеството разполага с 108 машини, от които 55 вече са в готовност за зимно поддържане. Останалата техника работи в момента на различни пътни обекти, но при необходимост ще бъде оборудвана за снегопочистване, уверяват от фирмата изпълнител.

Областното пътно управление – Монтана са докладвали, има на склад близо 10 хиляди тона пясък и 25 тона калциев хлорид. Количествата на тези инертни материали са достатъчни за поддръжка на пътищата в областта. Предстои да бъдат осигурени около 1000 тона сол.

10 общини вече са сключили протоколи с агенция „Пътна инфраструктура” за съвместно финансиране на зимното поддържане на републиканските пътища, които преминават през градовете. Единствената община, която е отказала да подпише такъв протокол е Лом.

До края на м. ноември представители на областите Монтана, Видин и Враца ще проведат работна среща на която контролните органи и държавните дружества на територията на Северозапада ще уточнят координираните си действия при затруднен от зимата трафик по Е79, съобщи областният управител.