В словото си Камелия Петкова подчерта, че този ден не е празник. Той не се чества, а се отбелязва. Това е ден, в който хората с увреждания напомнят за себе си. Да напомнят, че ги има, че са част от обществото и трябва да заемат с право своето достойно място в него. В световен мащаб над един милиард души, или около 15% от населението има някаква форма на увреждане. Към днешна дата, в мездренската Общинска организация членуват над 300 души, между които и много доброволци.

Камелия Петкова поясни, че тази година денят е по-особен за хората с увреждания в България, тъй като се навършват 30 години от създаването на Съюза на инвалидите у нас.

Тя припомни, че през 1992 г. Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за международен ден на хората с увреждания и неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпа до общата архитектурна среда на хората с увреждания, до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които имат отношение към тях.

Председателят на Общинската организация в Мездра поздрави присъстващите и им пожела здраве, сплотеност, взаимопомощ и не на последно място – добро настроение.

Посланията на този ден са различни, защото и политиките по отношение на хората с увреждания имат много лица. Предизвикателството на днешния ден обаче е, че той задължава всички, които говорят и обсъждат проблемите на хората с увреждания, да слагат ударението върху човека и неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му.

Поздрав към присъстващите отправи и Наталия Христова - директор на Общински център за социални услуги и дейности при Община Мездра,

Гости на празника бяха Габриела Ненкова - началник отдел „Хора с увреждания и социални услуги", Наталия Начева и кметът на Община Мездра Иван Аспарухов.

За празничното настроение на всички се погрижи човекът оркестър Цветомир Дамянов.