Според председателя на групата общинския съветници от ПП ГЕРБ д-р Ивайло Тодоров, тази "програмка" е твърде закъсняла, защото е трябвало да бъде разработена не сега, по-малко от една година преди края на кметския мандат, а още в неговото начало, когато е приета Програмата за управление на общината през 2015-2019 г. Освен това в нея липсват каквито й да е конкретни мерки и инициативи в подкрепа на бизнеса.

"Дела трябват, а не думи, г-н Събков!", каза в заключение д-р Тодоров, перифразирайки крилатата мисъл на Апостола на свободата Васил Левски.

Председателят на Общински съвет Яна Нинова подчерта, че "това произведение на изкуството", което прилича на "ученическа курсова работа", представлява смесица "от всичко по малко" и че нищо от това, което е заложено в Програмата за управление на община Мездра през мандат 2015-2019 г., не е свършено. Тя определи "програмката" като "подигравка с бизнеса", поради което няма да я подкрепи.

"Като представител на бизнеса мога да заявя, че г-н Кметът не само не прави нищо за бизнеса, а напротив - само му пречи!", категоричен бе съветникът от коалиция "Народен съюз" Димчо Йотов, който е собственик на фирма за добив и обработка на скално-облицовъчни материали.

Председателят на групата съветници от ПП АБВ Николинка Кътовска отбеляза, че въпросният програмен документ е твърде общ и от него не става ясно на какво може да разчита малкият и среден бизнес като подкрепа от страна на Общинската администрация. Според нея още по-притеснително е, че много малко бизнесмени са проявили интерес към публичното обсъждане на програмата. Нещо повече: предложенията на присъствалите на срещата предприемачи не са намерили място в нея.

"Намеренията са едно, а действителността - съвсем друго", каза в заключение Кътовска.

В крайна сметка със 7 гласа "за", 5 "против" и 5 "въздържал се" от присъстващите в този момент в злата 19 съветници Програмата за подпомагане на малкия и средния бизнес в община Мездра не беше приета.

"За" гласуваха шестимата сенатори от БСП и независимата Десислава Костова, "против" бяха д-р Ивайло Тодоров и Яна Нинова (ГЕРБ), Георги Валентинов, Огнян Петров и Димчо Йотов (Народен съюз), въздържаха се Каролина Кьолер и Мирчо Мирчев („Либерален алианс”), Катя Йотова (независим), Николинка Кътовска и Тошко Стоянов (АБВ), а Надежда Йорданова (независим) и Наталия Луканова (АБВ) не гласуваха.

Как оценявате 3-годишното управление на кмета на Мездра Генади Събков?

16.6%

7.65%

67.91%

7.84%

Гласуването е спряно.