Насроченото за днес извънредно заседание на Общинския съвет в Роман, на което отново трябваше да бъде разгледано искането за предсрочно прекратяване на правомощията на председателя на местния парламент Тихомир Вълчев, не се състоя. Причината: съветниците от ПП ГЕРБ бойкотираха сесията с различни мотиви, съобщи председателстващият съвета Иван Алексиев.

Според Христина Петкова от ГЕРБ обаче, такова извънредно заседание въобще не е насрочвано, тъй като не е спазен надлежния ред за свикването му съгласно Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет. Снощи бяхме уведомени по телефона от техническия сътрудник, че заседание няма да има, след което за същото ми се обади и Алексиев, заяви Петкова. На вчерашната сесия гласувахме против прекратяването на правомощията на Тихомир Вълчев, за да изразим морална подкрепа към нашия колега. Защото всеки е невинен до доказване на противното. Но не ние бяхме факторът, за да не мине това искане - имаше съветници и от другите политически сили, които също не го подкрепиха”, каза в заключение Христина Петкова.

"Ще изчакам законоустановения 7-дневен срок и ще насроча ново извънредно заседание на съвета, информира в аванс Иван Алексиев. Ако на тази сесия Вълчев бъде свален, в 14-дневен срок от приемането на решението ще се проведе още едно извънредно заседание, на което трябва да бъде избран нов председател на Общинския съвет.

Сред кандидатите, които се спрягат за ръководния пост, са Иван Алексиев (АБВ), Христина Петкова (ГЕРБ) и д-р Даринка Лазарова (БСП).

Припомняме, че на вчерашното заседание на романския парламент искането за предсрочно прекратяване на правомощията на Тихомир Вълчев не получи достатъчна подкрепа в пленарната зала. При проведеното тайно гласуване "за” освобождаване му гласуваха 6 от присъстващите на сесията 12 съветници, 4-ма бяха против, един се въздържа, а една бюлетина се оказа недействителна.