Според зам. председателят на Общинския съвет Владислава Лакова много хора не ползват интернет, където са публикувани всички материали за сесиите им. Съветниците изразиха мнение, че гражданите не знаят, че всички материали във връзка с предстоящи сесии могат да получат и на хартиен носител в стая № 80 в сградата на Общината, ако са заинтересовани.

Съветниците бяха единодушни, че предложенията и становищата на жителите на града за тях са важни, но рядко при тях постъпват такива. За тази година не е постъпило нито едно предложение за отпускане на стипендия на даровито дете, а в града има талантливи подрастващи. Лакова акцентира върху скорошното разглеждане на проектобюджетът за следващата година. Тя призова гражданите да присъстват на обсъждането, за да се прецизират нещата преди да се вземат каквито и да е решения, след които корекциите са трудни.

Консенцус между съветниците имаше и по отношение слабата информираност на хората за кандидатстване по проекти като „Малки граждански инициативи“, фонд „Култура“, „Наградите на Враца“, за еднократна помощ… Пресконференцията явно бе за да се потърси съдействие от медиите, така че хората да бъдат осведомени за правата им по-подробно. Журналистите пък, бяха решили, че поводът е последната сесия, която се превърна в махленска вербална атака между болшинството от тях и за която всички медии излязоха с негативни публикации.

Най-възрастният между тях Божидар Джунов каза, че „журналистите пишат каквото си искат". Председателят на Общинският съвет, го посъветва малко назидателно, да не приема медиите като тяхната „интелектуална света инквизиция”. Пишещите братя не влязоха в излишен спор, а само попитаха ще има ли санкции за съветници при нарушаване на дневен ред в заседание. Ще е има - категоричен беше Румен Антов, но все пак шеговито добави, че той няма белезници с които да изведе някои от залата.

Пресконференцията накрая приключи с ползотворно решение на съветниците. От тук насетне, преди всяко заседание ще се провеждат нарочни пресконференции, на които ще бъдат разяснявани обществено значими докладни. Преди да приберат камерите и диктофоните си, журналистите отново бяха посъветвани да пишат, че гражданите имат право да присъстват на заседания на постоянните комисии и на сесиите на Общинския съвет. Е, MediaNews вече го написа. Остава хората да повярват, че могат да участват във вземането на решения от които зависят гражданските им интереси и да се възползват от правата си при местното самоуправление. Това остава, да повярват!

Всичките 37 общински съветници са избрани с гласовете на 21 245 граждани на Враца, които не са длъжни да познават Закона за местното самоуправление. Хората им са се доверили на своите избраници, че ще работят за тях. От тези 37 най-вече зависи, дали съществува и хипотезата за предоверяването. Що се касае до права на избирателите им, съветниците добре ги подсещат да си ги ползват. А, колкото до медиите, те информират, разказват на обществеността това, което са видели и чули, без пристрастие и лично мнение и ще продължат да го правят.