Сред основните приоритети, заложени в Програмата за Закрила на детето в Община Мездра за 2017 г. са: намаляване на детската бедност и създаване на условия за социално включване на децата; подобряване здравето на децата; осигуряване правото на детето на живот и развитие в сигурна и безопасна среда; осигуряване на равен достъп до качествено предучилищно и училищно образование. Общинската програма акцентира и върху повишаване ефективността на мерките за защита на децата от насилие, злоупотреба и други форми на експлоатация; насърчаване на участието на децата е спорт, култура и дейности за свободното време; мониторинг и подобряване на работата на системата за закрила на детето.

Целта на програмата е да изведе на преден план общинските приоритети в областта на закрилата на детето с оглед отразяване в тях на специфичните местни потребности. Да регламентира правомощията на всички работещи в най-добрия интерес на детето и неговото семейство, за закрила на детето и неговото семейство, във всички области и аспекти на живот.

Общинската програма за закрила на детето за 2017 г. е разработена в съответствие с националните и международни стандарти и цели синхронизиране на действията на държавната, местната власт и неправителствените организации за подобряване благосъстоянието на децата и техните семейства в Община Мездра.

Общинската програма за закрила на детето за 2017г. е изготвена на основание чл. 6. ал. 2, т. 1 от Правилника за прилагане на закона за закрила на детето.