Градоначалникът се похвали също, че благодарение на проектите, които изпълнява по различни европейски програми, през тази година общината ще привлече "внушителните" 12,6 млн. лв. Което също "не се е случвало никога досега". Оказа се обаче, че в предходния мандат, през 2015 г., например, външните инвестиции са били над 16 млн. лв.

Сериозни резерви относно изпълнението на Бюджет 2019 изразиха от ПП АБВ. Николинка Кътовска заяви, че не приема отговорността за този бюджет отново да бъде прехвърляна върху общинските съветници. Според нея ситуацията, в която е изпаднала Община Мездра след като невъзстанови в срок безлихвения заем към държавата в размер на около 1,7 млн. лв., се дължи на "едноличните решения на кмета на общината да води самостоятелна финансова политика, извън решенията на Общински съвет".

Критични забележки отправи и Георги Валентинов от "Народен съюз", според който твърденията, че този бюджет е уникален, не отговарят на истината, тъй като той не се различава кой знае колко от предишните, особено що се отнася до местните приходи.

Валентинов направи 6 предложения за промени в бюджета, от които бяха приети четири - лимитът за покриване на разходите от културния календар на селата беше увеличен от 13 500 лв. на 18 900 лв., т. е. по 700 лв. на населено място; от длъжностите, които имат право на транспортни разходи от местоживеене до месторабота и обратно, бяха извадени директорите и експертите в Общинската администрация, представителните разходи на кмета на общината бяха намалени от 5 хил. на 2 хил. лв., а средствата за издръжка на Общинската администрация бяха намалени с 2400 лв.

Само с един глас не минаха предложенията субсидията за спортните клубове да бъде увеличена от 35 хил. на 65 хил. лв., за сметка на целевото подпомагане на ОФК Локомотив (Мездра) с 30 хил. лв., както и бъде увеличен от 30 хил. на 49 хил. лв. размерът на помощите, отпускани по решение на Общинския съвет, в т. ч. 25 хил. лв. за новородени, 14 хил. лв. за отпускане на годишни стипендии за деца с изявени дарби в областта на науката, изкуството и спорта и 10 хил. лв. други помощи.

В подкрепа на бюджета се изказа само Наталия Христова от БСП, според която той "осигурява баланс между наличното и възможното".

В крайна сметка с 13 гласа "за" и 6 "въздържал се" от присъстващите в залата 20 съветници Бюджет 2019 беше приет. "За" гласуваха шестимата съветници от БСП, двамата от "Либерален алианс", независимите Десислава Костова и Катя Йотова, Яна Нинова (ГЕРБ), Тошко Стоянов и Наталия Луканова (АБВ). Въздържаха се д-р Ивайло Тодоров (ГЕРБ), Николинка Кътовска и Мирослав Аспарухов (АБВ), Георги Валентинов, Огнян Петров и Димчо Йотов ("Народен съюз"), а Надежда Йорданова (независима) не гласува. От заседанието отсъстваше Ивайло Тошев (ГЕРБ).