© Община Лом

Предмет на новия ОУП е общата структура на територията – жилищни и производствено-складови територии, зони за озеленяване, територии за спорт и развлечения, територии за обществено обслужване, обекти на културно-историческото наследство, територии за курортно-туристическо и вилно строителство, мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура, земеделски и горски територии, зони за природозащита, нарушени територии за възстановяване, територии със специално, с друго или със смесено предназначение.


Общият устройствен план определя и кои територии са публична държавна собственост и публична общинска собственост, както и режимът на тяхното устройство. Определят се и устройствени зони за всяка от териториите - зона за жилищно застрояване, зона за промишлено застрояване, зона за озеленяване. Важно изискване в плана е устройството на достъпна за цялото население среда, включително за хората с увреждания. Общият устройствен план включва и изискванията към естетико-композиционното изграждане на територията.


Досега действащият план беше от 1991 г. и не отразяваше настъпилите през годините промени в устройството на територията на община Лом. Новият ОУП ще позволи да се урбанизират кварталите "Садовете", "Горни и Долни Бахчи", както и други територии в общината.


Новият общ устройствен план е изготвен от ДЗЗД „Консорсциум Урбан Груп“ – София, след обществени обсъждания и съгласувания с всички заинетересовани институции. Лом е една от 76-те общини, които получиха целево финансиране от държавния бюджет за изработването на новия ОУП.