Еднодневен учебен сбор със служителите по отбранително-мобилизационна подготовка и оперативните дежурни от общинските администрации в областта се проведе във Враца. Лектори на семинара бяха инспектори от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Враца, Военното окръжие - Враца и експерти от Областна администрация.

Обучението включва теоретична подготовка за служителите по организационно-мобилизационна подготовка и дежурните по сигурност, както и практическо занятие за дежурните в Общинските съвети за сигурност. При откриването на учебния сбор областният управител Малина Николова благодари на участниците за отговорното отношение към форума и на кметовете на общини за съдействието.

„Учебният сбор се провежда с намерението да се актуализират знанията за действащата нормативна уредба в областта на сигурността и безопасността на населението при кризи, да се усъвършенстват комуникацията и взаимодействието на областно и общинско ниво при извънредни ситуации, да се синхронизират действията и да се уточни редът при информиране на съветите за сигурност. Подобно обучение е осъществявано преди повече от 20 години. Добрата подготовка на областния екип е гаранция за правилни и своевременни действия“, заяви Малина Николова.