На нея бяха представени резултатите от обученията на началните учители в Северозападна България в дигитални умения.

"Целта на проекта е да бъдат обучени над 450 учители от Северозападна България, към края на годината този резултат ще бъде удвоен", каза Гергана Паси. "Ще бъдат проведени над 40 обучения, а в над 70 процента от училищата от региона, преподавателите ще преминат курс на обучение в дигитални умения".

"Във Видинска област началните учители са 222-ма, като половината от тях ще се включат в обученията по проекта", каза Веселка Асенова.

Първото обучение в областта е проведено на 11 септември, предстоят такива на 20 октомври в Белоградчик, Кула и Брегово, и на 27 октомври в Арчар, Дреновец и Ново село.

Проектът eStart@school има за цел да намали риска от късен дигитален старт за децата от региона и да им даде възможност за интегриране в дигиталния свят. Той се изпълнява с помощта на Google.org и подкрепата на МОН. Проектът насърчава използването на цифровите технологии в предучилищното и началното образование чрез обучение на преподавателите в училищата от дигитално необлагодетелстваните общности в малките населени места. Обученията се извършват от 12 учители, които са отличени на проведения тази година от Дигиталната национална коалиция конкурс "Дигитален посланик в час и клас".