В обучението взеха участие секретарят на общината Севдалина Джамбазка, която е председател на общинската комисия за организационно-техническата подготовка на изборите, представители на РИК - Враца, на Районно управление "Полиция” и на Районна служба за пожарна безопасност и защита на населени-ето.

Тъй като организаторите не бяха осигурили озвучаване в залата, това затрудни хората от задните редове, които трудно чуваха какво им казват обучаващите.

На членовете на секционните комисии бяха разяснени основните моменти преди, по време и след изборния ден. Като се започне от получаването на изборните материали в деня преди вота - 5 ноември, премине се през изискванията за отваряне на секцията в изборния ден и начина на гласуване от страна на избирателите, та се стигне до това как се броят гласовете, как се попълват протоколите и как се окомплектоват всички изборни книжа и бюлетини.

На обучението стана ясно, че председателите на СИК в община Мездра все още не са получили методическите ръководства за президентските избори и референдума. Секретарят на Общината увери присъстващите, че веднага, когато бъдат готови, те ще бъдат раздадени на ръководителите на политическите сили, които от своя страна ще ги предоставят на председателите на СИК.

В две градски секции в Мездра - 9-а и 10-а, ще има машинно гласуване на предстоящите избори. В тази връзка в следващите дни техните председатели ще бъдат обучени допълнително.

Изборният ден на 6 ноември започва в 7.00 часа сутринта и ще приключи в 20:00 часа вечерта. Ако пред секцията все още има желаещи да гласуват, те могат да упражнят правото си на глас най-късно до 21:00 часа.