Дядото беше транспортиран до спешния център във Враца, а от там, поради множеството наранявания, бе настанен в болница в столицата. Там медиците се борили за живота му, но поради травми, несъвместими с живота, починал на 30 януари 2019 година.

След побоя нападателят се укри и беше обявен за общодържавно издирване. Няколко дни по-късно побойникът беше задържан в София. Установено бе, че след като нанесъл побой над възрастния човек, Райков му откраднал сумата от 400 лева. Част от парите бяха намерени от полицейските служители. Агресивният нападател бе настанен в Център за психично здраве в столицата за извършване на изследване, и в последствие беше приведен в следствения арест на Враца.

Мярката му за неотклонение „задържане под стража” беше постановена на 21 февруари миналата година от Окръжния съд на Враца. Служебният му защитник поиска обвиняемият да бъде приведен за изтърпяване на мярката в отделението за психично болни извършители на престъпления на затвора в Ловеч, но такова искане не направиха от обвинението.

Обвинителният акт беше изготвен от Окръжна прокуратура. Съдът ще прецени по време на наказателния процес дали Райков е отговорен за деянието, или е невменяем поради психическо си състояние. Разпоредителното заседание по делото е насрочено за 7-ми април.