През следващите дни чужденците, със съдействието на каналджиите, стигнали до село Буковец, област Видин, където били настанени в къща. В нея пребивавали десет дни без да излизат, като изчаквали удобен момент за прехвърлянето им през река Дунав на румънската територия.

Вечерта на 8 септември 2016 г. мигрантите били откарани до брега на реката в района на селата Добри Дол и Сливата, област Монтана, намиращи се срещу остров Добрина. Там ги чакал обвиняемият С. М., който със самоделно направена лодка трябвало да превози иракчаните през реката. Нерегистрираното превозно средство имало корпус от стъклопакет с монтиран двигател модел "Ямаха", с мощност 5 конски сили.

Обвиняемият С. М., който не притежавал необходимите документи за правоспособност да управлява малък речен кораб, казал на бежанците да се качат в лодката, макар че видимо броят им надхвърлял капацитета й за превоз на пътници. Последвало превозването им в посока румънския бряг. На няколко пъти движението на лодката спирало, както поради спиране на двигателя, така и заради оплитане в рибарска мрежа.

Вследствие на неумението на обвиняемия С. М. да управлява добре плавателния съд и претоварването с хора, лодката се наклонила, започнала да се пълни с вода и да потъва. Возещите се в нея се озовали във водите на река Дунав. В този момент се появила друга лодка, управлявана от неустановено по делото лице, което извадило от водата обвиняемия М. Двамата успели да качат в лодката трима чужденци и ги стоварили на брега на остров Добрина. След известно време успели да спасят още един мигрант, когото също оставили при другите. Останалите шестима чужденци потънали.

Веднага след това обвиняемият М., заедно с неустановеното лице, се върнал с лодката на българския бряг. Същата нощ той заминал за Сърбия, а от там при свой приятел в Испания.

Останали сами на острова, мигрантите започнали да викат за помощ, като били чути от намиращ се наблизо рибар. Бил подаден сигнал за случилото се и на местопроизшествието пристигнал граничен катер на ГПУ – Видин. След извършен оглед започнало досъдебно производство.

През следващите дни на различни места във водите и на брега на река Дунав били открити пет трупа – на три деца и двама млади мъже, които били разпознати от техни близки. Трупът на двегодишната дъщеря на едно от семействата мигранти не бил намерен до приключването на разследването по досъдебното производство. От заключението на изготвената съдебномедицинска експертиза е видно, че дете на тази възраст не би могло да оцелее във водите на реката, ако не му бъде оказана незабавна помощ, а такава липсвала. С оглед на теглото на дете на тази възраст, водата бързо би могла да го отнесе на голямо разстояние, а освен това тялото би могло да стане жертва на животни във водата.

Смъртта на шестимата иракски граждани е настъпила вследствие удавяне, след попадането им във водите на река Дунав. Причината за потъването на управляваната от обвиняемия С. М. лодка е претоварването й и липсата на необходими умения за добро управление на плавателен съд.

Съдебното заседание по делото срещу С.М., който има четири влезли в сила присъди за извършени от него престъпления от общ характер, е насрочено за 20.02.2019 г.