ГИТ е партньор на кампанията "Не си играй със съдбата им", насочена към превенция на трафика на хора, с фокус именно върху сексуалната експлоатация. За България тя се организира от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), с подкрепата на Европейската мултидисциплинарна платформа за борба с криминални заплахи (EMPACT).

Повече информация за нея е публикувана на страницата на ГДБОП.

От ГИТ уточняват, че с цел лесно разпознаване на сигналите за евентуална измама при търсенето на работа в чужбина, те публикуват информация за правата и задълженията на търсещите и предлагащите заетост зад граница. И периодично се разпространява информация и до медиите с напомняне кои са основните индикации за евентуална измама при предлагане на работа.

"Важно за желаещите да работят в чужбина, за да не се превръщат в жертви на сексуална и трудова експлоатация, е да не се съгласяват да заминават без да имат писмено, на разбираем за тях език, договорени условия за труд и настаняване, както и данни за местния работодател, при когото ще полагат труда", обръщат внимание от ГИТ.