Всички останали сектори трябва да декларират спад от 20% от приходите от продажби през март 2020-та спрямо март 2019 година. Процедурата ще е електронна и максимално бърза, заяви тя.

Ако работодател не изплати на служителя 40-те процента от осигурителния му доход, той трябва да върне 60-те. Осигуровките се плащат от работодателя и работника. Схемата е абсолютно същата в Германия. Правим това, което правят и останалите държави в Европейския съюз, подчерта Сачева.

Няма ограничение до колко служители може да кандидатства по схемата 60/40. Първоначалното кандидатстване ще е за месец и започва още утре.

"Кандидатстването става в срок от 7 дни пред Агенцията по заетостта – до края на деня на нейната интернет страница ще бъдат качени всички подробности. Ще има публичен регистър на страницата на НОИ, а процедурата е опростена и ще може да се кандидатства по електронен път. Може да се кандидатства месец за месец, може и да се кандидатства частично - само за определени служители. В момента няма да изискваме прекалено много финансови документи, но проверки ще могат да се извършват през цялата година – ако има злоупотреби, ще бъдат разкрити", подчерта социалният министър Деница Сачева.

За тази мярка засега са необходими са 1,5 млрд. лева, които могат да бъдат осигурени с актуализация на бюджета. Ще дадем колкото е нужно, а ако кризата продължи да се развива, ще трябва да се вземат и по-радикални мерки, посочи Горанов.