Венцислав Манчовски е един от основателите на младежки клуб "Детелина“ и неговата борбеност и енергия за работа ни амбицира. От 2011 г. той се бори непрестанно със зъби и нокти да постига целите на организацията. Неговото мото е: "Ако искаме да се случват неща, които никога не са се случвали, трябва да започнем да правим неща, които никога не сме правили“.

Докато е председател на Ученическия съвет в Професионална гимназия "Алеко Константинов“ - Мездра, Венци се пребори с най-тежкия финансов проблем - оборудването на компютърен кабинет. Организира среща с председателя на парламентарната група на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов. Разказа му за проблема на училището и го помоли за помощ. За новата учебна година Професионална гимназия "Алеко Константинов“, разполагаше с нов компютърен кабинет. Венци организира и множество благотворителни кампании за бедстващи деца.

Той е пример за бъдещото поколение. Само на 17 години, Венцислав работи по европейски проекти - пише, кандидатства и след като бъдат одобрени, ги осъществява и отчита сам. Познава всички нормативни актове и разпоредби на българското законодателство. Има зад гърба си участие в два европейски проекта - "Еразам+" и ИНТЕРЕГ ИПП "Трансгранично сътрудничество България - Сърбия". Ако всички бяхме като него и имахме енергията и борбеността на Венци, светът щеше да е много променен.

"Решихме да го номинираме, защото той ни помага много. Като председател на младежкия клуб „Детелина“, организира много дейности, а ние не можем да му помогнем с нищо друго, освен с едно "Благодаря!“. Искаме той да спечели тази награда и да разбере, че трудът му се зачита. Той го заслужава."

Янко Морунов е учител от село Бутан, който реално работи за каузата "равен достъп до качествено образование".

Човек с богата обща култура, който оставя суетата на големия град и отива да живее в село Бутан, за да допринесе за каузата „равен достъп до качествено образование“ и да бъде човек за пример на своите ученици.

Учителят в село Бутан направи така, че учениците му, които нямат топли обувки и дрехи и не посещават училище през зимата, да получат и да бъдат отново в класните стаи.

"Реших да го номинирам, защото самата аз бих искала да приличам повече на него. Смело да повярвам в неограничените възможности и в това, че когато човек силно иска нещо, и вселената му помага. Голямата активност показва, че в България има много достойни хора, които работят с цялото си сърце за децата, а техният труд и инициативност се забелязват и високо се ценят", казва номиниралата го Стефка Ставрева.

Вижте кои са личностите, които ще се борят за приза тази година на сайта на наградите "Златна ябълка“: www.1june.nmd.bg

Всеки един от тях заслужава да получи наградата, но последната дума имате вие. Изборът на победителя ще бъде направен след онлайн гласуване, което ще продължи до полунощ на 24 май. Гласуването става на сайта на наградите "Златна ябълка“ (по горе) чрез бутона "Гласувай".