Огнеборците са участвали в спасителните и неотложните аварийно-възстановителни работи по овладяване и ликвидиране на последствията от възникналата кризисна ситуация на язовир "Рогозен 1” край село Рогозен, община Хайредин.

От органите. упражняващи Държавен противопожарен контрол и превантивен контрол през годината. са извършени общо 9054 проверки на обекти. За констатирани нарушения на нормативните изисквания са връчени 283 разпоредителни документи, съставени са 150 акта за установяване на административни нарушения и са приложени 11 принудителни административни мерки.

По представени за съгласуване проекти на новостроящи и реконструиращи се обекти са издадени 203 броя становища за съответствие с правилата и нормите за противопожарната безопасност. Служителите, упражняващи противопожарен контрол, са участвали в работата на 91 приемателни комисии и в дейността на Експертния съвет по устройство на територията. Извършени са 388 проверки на новостроящи и реконструиращи се обекти.

Анализът, освен данни за добрата работа, съдържа и негативни констатации, тъй като пожарникарите са реагирали на 41 лъжливи повиквания, а в пламъците е загинал един гражданин, 11 са пострадали.