За участниците най-интересни бяха процедурите, носочени към малките производители и мерките от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020 г. Представени бяха основните и най-важни моменти от условията за кандидатстване по процедурите „Насърчаване на предприемачеството“ и „Подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите“ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014 – 2020 година.

Бюджетът по процедура „Насърчаване на предприемачеството“ е 67 227 768 лева, като минималният размер на заявената безвъзмездна финансова помощ на проект е 50 000 лева, а максималният размер е 391 166 лева. Тя е насочена към фирмите с производствена дейност, като приоритет при оценката ще бъде даден на проекти на предприемачи; проекти на жени предприемачи ; проекти, които се изпълняват на територията на Северозападен регион за планиране.

Процедурата „Подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите“ предоставя възможност на предприятия да повишат ресурсната си ефективност чрез прилагане на нови решения, техники и методи. Тя е с бюджет 71 644 656 лв.

Процентът на безвъзмездната финансова помощ (БФП): 35-70 % – зависи от избрания режим на подпомагане; района на планиране, в който се реализира проектът; вида на предприятието. Всички кандидати следва да подадат своите проектни предложения електронно чрез системата ИСУН до 16:00 часа на 23.04.2018 г.

Процедурата „Открий ме“ по втора приоритетна ос на ОП „Развитие на човешките ресурси“ е насочена към намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване. Целеви групи са деца и младежи до 29 години, включително с увреждания, настанени в резидентни услуги и техните семейства.

По Програма за развитие на селските райони (ПРСР) се очаква да стартира прием на проектни предложения по подмярка 4.1.2 „Инвестиции в земеделски стопанства“ с икономическа стойност до 8000 евро;

подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“, насочена към земеделски стопанства с икономическа стойност от 8000 до 16000 евро;

подмярка 6.1. Създаване на стопанства на млади фермери“, насочена към земеделски производители до 40 ненавършени години;

подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малки по мащаби инфраструктури“, по която са допустими общини от селските райони, юридически лица с нестопанска цел, ВиК оператори и читалища.

Новото тук е кандидатстването през ИСУН, като компенсаторните мерки да се извършват през ИСАК, а инвестиционните чрез ИСУН. Предвижда се проектните предложения по тези мерки да подлежат на предварителна оценка, когато общият размер на заявената финансова помощ надхвърля бюджета за съответния период на прием. Редът за извършване на оценката и класирането ще бъдат определени в Насоките за кандидатстване.

След гласуваните промени в Закона за подпомагане на земеделските производители следва да бъдат уредени условията и редът за изплащане с наредба.