В откритата приемна гражданите имаха възможност да получат информация за проекта, към който имат интерес, каквито са програми, които не са оперативни. Това са програми на фонд „Култура”, който финансира читалища и библиотеки за нови книги, дрехи и подобряване на условията за работа в тези институции. Другите проекти, за които експертите раздаваха рекламни материали и брошури са тези със срок до края на тази година, както и такива със срок 2022 година, каквато е селскостопанската програма, отворена на 14-ти октомври. Тя е за преработка и маркетинг на селскостопански продукти.

„Програмата беше отворена, а след това затворена заради промяна, която дава възможност на фирмите, които не са земеделски производители но преработват селскостопански продукти за три години, да могат да кандидатстват”, обясни за MediaNews експертът в ОИЦ-Враца – Цвети Иванова .

Другите програми, които са отворени са „Дългосрочна грижа за възрастни и хората с увреждания”, „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания” и„Енергийна ефективност в сграда”.

Другите програми, които са отворени са „Дългосрочна грижа за възрастни и хората с увреждания”, „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания” и„Енергийна ефективност в сграда”.

Целта на първите две е да се изведат възрастните хора и лицата с увреждания от специализираните институции чрез предоставяне на социални услуги в общността за дневна и почасова грижа (Дневни центрове за подкрепа на лица с различна форма на деменция и техните семейства) и подкрепа и предоставяне на социални услуги от резидентен тип (Центрове за грижа за хора с увреждания и възрастни хора – за лица с психични разстройства , умствена изостаналост и различни форми на деменция или невъзможност за самообслужване), както и изграждане на модел за патронажни грижи за възрастни хора и лица с увреждания, вкл. с хронични заболявания и трайни увреждания с цел осигуряване на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в техните домове. Програмата за „Енергийна ефективност в сграда” предвижда предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за извършване на мерки за енергийна ефективност в сгради, с които да се постигне подобряване на енергийните характеристики на сградите.

Относно оперативните програми, чиято цел е подпомагане на последствията от covid-19 пандемията, експертът в ОИЦ заяви, че те помагат и интерес от страна на фирмите има. За община Мездра Цвети Иванова разкри, че доста от тях са получили подпомагане в размер до 10 000 лева.

Експертът посъветва хората, които работят в културни институции да следят програмата „Еразъм+”, тъй като там също могат да кандидатстват читалища. Тя разкри още, че за представителите на спортните клубове скоро ще има наредба, финансираща развитието на даден треньор в рамките на една година. До момента не е имало такава опция, което е възпрепятствало спортните клубове да имат треньор на щат.

Областният информационен център ще продължи срещите си с хората в региона. През следващата седмица открита приемна ще има в Бяла Слатина, Мизия, Хайредин и Враца.