Тротинетките вече няма да се движат по тротоарите, максималната им скорост се ограничава до 25 километра в час, а водачите трябва да са на възраст над 14 г. Тротинетките ще мога да се движат по определените за велосипедите алеи, а ако липсват такива, възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. Тротинетките трябва да разполагат с бяла или жълта различима светлина отпред и устройство за излъчване на червена светлина отзад. Поставя се изискване водачите до 18 - годишна възраст да носят каска.

Солени санкции се въвеждат за таксиметровите шофьори. Ако такси вози пътници без включен апарат, автомобилът ще се спира от движение за една година. Ще бъде създаден и единен публичен таксиметров регистър към Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Общините ще се издават и удостоверенията за таксиметрова дейност. Споделено пътуване ще остане разрешено, в случай че не се иска пари за това.

За нелегламентиран превоз ще се отнеме книжката на водача. На превозваческа фирма или на лица, извършващо превози за собствена сметка, които не са осигурили правилното функциониране на тахографа, ще се налага имуществена санкция от 1000 вместо 3000 лв.