Процесът не е двустранен - каза съдия Снежана Наумова и допълни, че съществува несъответствие между очакване и реалност, особено във връзка с наказателни дела, при които доволните и недоволните от решенията, най-често са 50 на 50. При правораздаването освен съд и общественост има и други, преки и косвени участници, които със своята дейност, въздействат върху работата на съда и позволяват да се правят негативни оценки за него – категорична бе съдия Наумова.

Според нея и колегите й, един от тези участници е законодателната власт, чиито законодателни решения не се възприемат от обществеността, тъй като в тях има противоречивост, безсмисленост, дори норми, които обезсмислят основната цел. Така негативите от тази невъзприемчивост рефлектират върху съда –поясни Наумова и посочи, че подобни необмислени неща са и част от новите промени в НПК., които обаче вече са влезли в сила и съдът е длъжен да ги спазва.

Съдия Наумова не скри, че истината на човешкия индивид и истината на закона не винаги се покриват. На дискусията присъстващите съдии бяха единодушни, че хората имат основание да недоволстват от малките присъди постановени след признаване на вина от страна на подсъдимия и гледане на делото по съкратената процедура. Беше разисквано, че съдът в такива случаи се ръководи от признанието и доказателствата, които го подкрепят. При такива дела аргументи за тежестта на престъплението, за неговата обществена опасност, остават без значение. Така че не съдиите, законодателят е отговорен за този вид присъди. Съдиите се съобразяват със закона, а обществеността е недоволна от размера на тези наказания - обясни говорителят на Окръжния съд.

По времето на дебатите стана ясно, че националните медии правят често недобросъвестни внушения относно правораздаването и по този начин влияят на общественото мнение. Местните медии „с малки изключения“ не се впускат в неверни интерпретации и внушения, подчерта говорителят на Окръжния съд Снежана Наумова. Отношение по разискваните теми взеха и народните представители присъстващи на дискусията. Те слушаха внимателно, записваха си старателно и заявиха, че ще информират за срещата в законодателната комисия на парламента. От разискванията стана ясно, че съдиите от Окръжният съд на Враца искат качествени и прецизни закони, защото само така доверието в съдебната система ще надскочи мизерните 15 процента получени при скорошно статистическо обследване.