Според събраните по досъдебно производство срещу Б.Т.Б. доказателства, на 15 юни 2019 г., след употреба на голямо количество алкохол, 32 -годишният мъж е запалил къщата на леля си в Монтана, където живеел. Изгорели маса, холна гарнитура, ПВЦ дограма и ПВЦ врати в жилището.

На 18 юни 2019 г. Б. Т. Б. бил задържан и срещу него е започнало досъдебно производство. Обвиняемият подържа жалбата си с искане за по-лека мярка за неотклонение като твърди, че срокът на задържането му е прекомерен, има постоянен адрес и следва да бъде освободен.

След преценка на наличните данни, съдът прие, че съществува обосновано предположение, че Б. Т. Б. е извършител на престъплението, и то не е разколебано в хода на разследването.

Не е отпаднала и съществуващата реална опасност той да извърши друго престъпление, както и да се укрие. Видно от данните за съдимостта му, Б. Т. Б. е осъждан 14 пъти за престъпления от общ характер – кражби, грабежи, блудство, нанасяне на телесни увреждания.

Окръжен съд се солидаризира и с извода на РС , че срокът на задържане на обвиняемия не надвишава критериите за разумност, тъй като максималният срок за задържане за тежки умишлени престъпления е осем месеца. А за престъплението, за което Б. Т. Б. е привлечен като обвиняем, законът предвижда от една до осем години затвор.

Затова ОС прие, че обжалването определение на РС – Монтана е правилно, и го потвърди като остави без уважение искането на Б.Т. Б. за изменение на мярката му „Задържане под стража“.

Определението е окончателно.

Източник: montana24.net