Сред препоръките за законови промени е даване на повече права на местните власти да упражняват контрол по прилагането на закона.

"В своята работа непрекъснато се сблъсквам с проблеми на гражданите, при които основният принцип на закона - "саморегулацията" е неизпълним", пише в мотивите си Ковачева. В много случаи собствениците не могат да стигнат до еднозначно решение и да управляват правилно етажната собственост. Това води до засилено напрежение сред живеещите в сгради в режим на етажна собственост, посочва тя.

Друго предложение е да се прецизира уредбата на вноските за управление и поддръжка на сградата по отношение на собственици, които не обитават жилищата си. Според действащия закон те могат да не плащат, което води до несправедливо разпределение на разходите.

Писмото на омбудсмана е свързано и с инициативата на МРРБ за изготвяне на проект за изменение на ЗУЕС. Срокът за предоставяне на идеи за промяна беше до 15 април т.г., но и до момента няма публикуван проект за обществено обсъждане, се посочва в прессъобщението.