Д-р Томов посочва, че намеренията му са над съществуващата сграда да се направи втори етаж, на който да се настаняват пациентите на отделението по лъчелечение. Те ще се придвижват само с помощта на асансьор, а няма да се налага да се разкарват по етажи и отделни сгради на КОЦ - Враца, обясни д-р Томов. Внесено е и искане за изграждане на втори бункер за втори линеен ускорител.

Той обаче съобщи, че от МБАЛ "Христо Ботев" се бавят с разрешението вече близо половин година, тъй като болницата била в сложно финансово положение. Въпреки това д-р Томов изрази надежда, че Министерството на здравеопазването и болницата ще успеят да се споразумеят за отпускане на правото на строеж.

"Вторият линеен ускорител е необходим на Комплексен онкологичен център - Враца, защото е добре да имаме резервен вариант за лъчелечението на болните, ако първият се повреди. Все пак болните не могат да чакат, не е редно и да се прекъсва лечението им", коментира още управителят на лечебното заведение.

Той се надява събитията да се случат до края на годината, за да може в началото на 2020 г. да започне и същинското строителство, след като се предвиди и време за провеждане на обществената поръчка.

Източник: bnr.bg