Програмата ще се финансира от бюджета на МЗ в частта за диагностиката, работата с уязвимите групи, епидемиологичния надзор, имунизациите и изграждането на регистри на пациентите, уточни доц. Върлева. Предвижда се промяна в Закона за здравето, която ще гарантира, че всички здравнонеосигурени пациенти с хепатит С ще бъдат обхванати с лечение. Тази дейност ще се финансира с трансфер от бюджета на МЗ към НЗОК.

Целите на програмата включват: намаляване на заболеваемостта от вирусни хепатити у нас с 45% и на смъртността с 90% до 2025 г.; намаляване на смъртността с 30% до 2025 г.; постигане и задържане на ваксинационния обхват на 95% с трети прием на ваксина срещу хепатит В при деца; достигане до 100% безопасност на дарената кръв чрез изследване с гарантирано качество; над 50% диагностицирани пациенти и над 40% лекувани от хепатит В и С; намаляване на разпространението на хепатит А, D и Е.

През април Министерството на здравеопазването планира създаването на експертен съвет с участието на неправителствени организации с опит в областта на вирусните хепатити.

Според Световната здравна организация, България изостава драстично от глобалните цели за елиминиране на вирусни хепатити и спешно трябва да се приеме Национална програма за превенция и контрол на вирусни хепатити.