Според изследователите в България най-фалшифицираният продукт са цигарите, в Куба – пурите, във Франция – модното облекло, в Малта – електрониката за лична употреба, в Румъния – парфюмите, Словения – спортните принадлежности, а в Испания – пиратските филми.

Китай е един от най-големите производители на фалшиви стоки. Само в град Иу (Джинхуа, Китай) има над 400 000 търговци на едро, които произвеждат над 100 000 продукта, като 90% от тях са менте. В САЩ над 79% от всички конфискувани фалшиви стоки са с произход от Китай. В митниците на ЕС 73% от ментетата идват от азиатската държава.

Имитации се срещат във всяка една индустрия, а щетите, които нанасят фалшификатите са огромни: „Индустрията на фалшифицираните и пиратски стоки е вредна за пазара на труда и развитието в Европа, лишава държавите от милиарди в приходи от данъци, и не на последно място застрашава здравето и сигурността на европейските граждани", коментират от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Сред най-често имитираните стоки по света са:

Електроника: В САЩ често се среща фалшива електроника, като микрочипове например. Оригиналните чипове се подменят с такива от 80-те години на миналия век. Според проучването на CBC около 10% от всички високотехнологични стоки са фалшиви.

Козметика: Световният гигант Procter & Gamble изчислява, че фалшифицирането на продуктите му в Китай коства на компанията 10% от нейната печалба.

Популярни брандове: известните марки като Nike, Adidas, Puma и Reebok страдат от кражба на информация и фирмени тайни от съседните заводи.

Виагра: Виагра е едно от най-фалшифицираните лекарства в световен мащаб. В някои случаи фалшивото лекарство може да съдържа мастило за принтер, гипсокартон или амфетамини.

Имитаторите не подминават и хранително-вкусовата промишленост. Така например изследователите установили, че в някои зърна от кафе се съдържат само екстракти от кафе, примеси с шоколад и изкуствени аромати. Вместо ванилия пък фалшификаторите слагали кумарин – кристално вещество с подобен аромат, което може да бъде токсично.

Фалшивите стоки са много примамливи – те изглеждат по същия начин, а цената им обикновено е в пъти по-ниска. Потребителите обаче трябва да са наясно, че ако закупят такъв продукт, те нямат никаква гаранция за неговия произход и качество. За едни стоки това може да не притесни потребителя (дрехи и аксесоари, например), но за други може да бъде изключително опасно – при употреба на козметика и фалшиви лекарства.

Как да се предпазим от измами? На първо място - цената. Ако тя е твърде ниска, то най-вероятно продуктът е фалшив.

Правописът. Ако на продукта липсва описание на български език или на опаковката или в упътването за употреба има множество правописни и пунктуационни грешки, то най-вероятно продуктът е фалшив.

Проверете търговеца, от когото купувате, в интернет. Ако има негативни отзиви за него, то може би продава фалшиви продукти.
Ако търговецът е фирма, която претендира да е регистрирана в България, може да я проверите в Търговския регистър. Ако не я намерите там, най-вероятно се опитват да ви измамят.


Източник: dnes.bg