35-годишният тогава шеф на службата за социално подпомагане в Лом Асен Методиев бе осъден на 18 месеца затвор условно с 3-годишен изпитателен срок за разпространение на детска порнография в интернет, Скандалът гръмна, когато Методиев бе разкрит като потребител с псевдоним Asyobg. Разкритието прави не българска, а новозеландска служба за борба със сексуалната експлоатация на деца в интернет. Неин агент под прикритие влязъл във връзка с Asyobg, който имал в профила си 1500 файла със секссцени с деца. По информация на чуждата служба ГДБОП открива, че адресът е на Асен Методиев, шеф на социалната служба в Лом.

От дома му са иззети два компютъра, дискове, флашки, в които били открити 7387 файла с детска порнография. Спецове на отдела за компютърни престъпления установили, че Методиев се свързвал с непълнолетни момчета, които успявал да убеди да се събличат и да извършват сексуални действия пред камера. Асен Методиев отрече да е част от порномрежа, затова оспорва решението.

Той е с чисто съдебно минало, a престъплението не било извършено.

През 2012 г. сектор ”Компютърни престъпления и интелектуална собственост и хазарт" на ГДБОП, по линия ”Онлайн сексуална експлоатация на деца”, е получена информация от "Отряда за борба с експлоатацията на деца в Интернет - Нова Зеландия (OCEANZ) за провеждана от тях операция под прикритие, имаща за цел разбиването на огромна мрежа в интернет - лица със сходни интереси: педофили, използващи ресурсите на програмен продукт "Giga Tribe" за обмяна на порнографски файлове, за създаването на които се използват малолетни деца.