Случаят е пример за бързо производство, тъй като от деня на извършване на престъплението до произнасянето на съда за размера на наказанието са минали точно десет дни. Според магистратите е важно да се знае, че право на държавата в лицето на полицията и прокуратурата е всеки извършил престъпление да бъде разследван и престъплението да бъде доказано, а на съда да го съди за това. Най-важната особеност на бързото производство е, че то се провежда в много по-кратки срокове в сравнение с делата, които се разглеждат по общия ред. Разследването на извършеното престъпление трябва да се проведе в срок от 7 дни от привличането на извършителя му, като обвиняем.

Ако пък, бързото производство е постановено от прокурора, разследването трябва да се проведе до 14 дни. Бързото производство в случая е образувано веднага щом разследващ орган /полицай/ е съставил акт за първото действие по разследването, когато е установил наличието на 2-25 промила алкохол в кръвта на Н. М. В. Това означава, че извършилият престъплението вече се е считал за обвиняем. Следващият ход е на наблюдаващият прокурор. Той е преценил, че са събрани достатъчно доказателства срещу извършителя на деянието, повдигнал е обвинение с обвинителен акт и го е внесъл в съда.

От своя страна съдията е сметнал, че няма основания делото да се спре, прекрати или върне и е насрочил съдебно заседание за разглеждането му. Според Наказателни кодекс, това трябва да стане в срок от 7 дни от момента, в който е постъпило в съда. Всички тези срокове и процесуално-следствени действия са извършени перфектно от полицията, прокуратурата и съда в Мездра. Само десет дни след установяване на престъплението шофиралият в пияно състояние е получил своето наказание по така нареченото бързо производство.