По обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Монтана съдът определи наказание лишаване от свобода за срок от три години с ефективно изтърпяване за Калоян Петков от Лом, съобщиха от Апелативна прокуратура. Петков нанесъл удар с отвертка в главата на Алберт В. и вследствие на това пострадалото момче починало. Причина за смъртта била тежка черепно-мозъчна травма със счупване на черепа. От заключението на комплексната съдебно психиатрична и психологична експертиза е видно, че обвиняемият Петков е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, правилно е възприемал фактите, които имат значение за делото.

Разпитан на досъдебното производство, той се е признал за виновен и дал подробни обяснения пред съдия, в присъствието на първоначално определения му адвокат. Впоследствие обаче, при встъпване на друг защитник, не е признал вината си и отказал да дава повече обяснения.

Какви са били момчешките взаимоотношения и как се е стигнало до фаталния край? Петков е бил на 15 години към момента на извършване на престъплението и учел в една от гимназиите в дунавския град. Интересът му към учебния процес бил непостоянен, понякога отсъствал от училище. Близо половин година преди трагичния инцидент бил регистриран в Детска педагогическа стая за управление на МПС след употреба на алкохол и без книжка, както и за употреба на наркотици.

С пострадалия Алберт, който учел в по-горен клас, поддържали връзка чрез компютри и имали епизодични срещи във връзка с употреба на наркотици. По този повод между тях възникнал конфликт, съпътстван и с физическа разправа от страна на Алберт спрямо Калоян. За изясняване на отношенията уговорили среща пред училище на 8 декември 2014 г.

Всеки от двамата решил да отиде, придружен от брат си. Страхувайки се да не бъде бит, непълнолетният Петков отишъл с по-големия си брат. За всеки случай, те взели две отвертки. Късно вечерта четиримата се събрали пред училището, където започнал скандал, последван от побой между Алберт и брата на обвиняемия. Когато видял, че батко му не може да вземе надмощие и е съборен на земята, Петков решил да му помогне. Извадил отвертка от джоба си и нанесъл удари на Алберт, като единият попаднал в главата му и той се свлякъл на земята.

Петков се паникьосал и заедно с брат си напуснали мястото на инцидента. Една от отвертките била изхвърлена в намиращия се до блока на майка им контейнер, а другата се счупила по време на побоя и останала до раненото момче. По-малкият брат на пострадалия повикал помощ. Пристигналите на място медицински лица незабавно транспортирали раненото момче до болница, но въпреки положените усилия на лекарския екип, той починал от тежката травма на главата.

На основание на закона присъдата е съобразена с възрастта на извършилия престъплението. Решението е на първа инстанция и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.