Ако трябва да опишете работата си с три думи, кои ще бъдат те и какви настроения носят? Макар да няма идеална работа, важно е тя да ни носи удовлетворение. Вероятно не се замисляте, но на работното място прекарваме много повече време, отколкото у дома с близките си.

Кои са ясните признаци, че дадена работа нарушава нормалния ритъм на живот?

1. Непрекъснато говорите за работата си и то в негативна светлина.
Ако разговорите ви с приятели, близки, колеги извън работно време винаги са с акцент върху негативите на работата ви, то определено е време да се замислите дали трябва да я смените.

2. Нямате търпение да дойде краят на работния ден.
Друг сигурен признак, че работата влияе зле на живота ви е постоянното гледане на часовника и това колко време ви остава до напускане на работното място. Имате усещането, че времето минава твърде бавно, а когато сте извън работата, то сякаш се движи прекалено бързо.

3. Най-трудното нещо всеки ден за вас е да станете от леглото, за да отидете на работа.
Колкото и да ви е странно, има хора, които сутрин, въпреки че много им се спи, успяват бързо да се организират, защото харесват работата си и тя им носи удоволствие.
От друга страна, вие не обичате работата си, имате твърде много задължения в нея, комуникации, които не са ви приятни и всичко това прави сутрините ви мъчителни.

4. Най-хубавата част от деня ви е обедната почивка.
В идеалния случай, работата е толкова забавна, предизвикателна и удовлетворяваща, че побеждава обяда като положителна емоция. Ако най-приятната част от работния ден е обедната ви почивка, замислете се какви са останалите емоции, които работата ви създава и как те ви карат да се чувствате.

5. Компанията на колегите и шефа ви е досадна.
За разлика от работата, която носи удоволствие, тази, която нарушава живота ни, ни отделя от колектива и ръководството. Не се опитваме да се сближим, да се опознаем или компанията на хора, с които преди ни е било приятно, сега ни е досадна. Фирмено събитие или парти? Време, което минава бавно и по задължение.

6. Не сте мотивирани.
Колко често ви минават мисли от типа на „Защо да давам максимума от себе си, след като не съм оценен както трябва“? Ако често съзнанието ви е заето с подобни мисли, че не ви ценят като служител, липсва ви мотивация да показвате уменията си, станали сте дори апатични, то със сигурност работата ви нарушава живота. Полагането на минимума, само за да се отчете дейност, пречи на креативността ви.

7. Отпускате се с алкохол.
Колко често след края на работния ден се отпускате с чаша вино, концентрат? Залъгваме се, че стресът може да бъде елиминиран, ако пийнем днес малко и утре още една чаша, и така всеки ден. А това не е безобидно, ето защо помислете добре върху работата и това как вреди на живота ви.

8. Ще се почувствате облекчени, ако ви уволнят.
Това е един от най-ясните признаци, че се нуждаете от нова работа. Нещо ви задържа на това работно място, не можете да си тръгнете сами, вероятно от страх, че няма да намерите бързо нова работа, и вярвате, че уволнението ще разреши всичките ви проблеми с работата.



Източник: dnes.bg