На основание чл. 106 и чл. 106а от Закона за лечебните заведения, Министерството на здравеопазването субсидира общински и държавни лечебни заведения по критерии и по ред, определени с наредба на министъра на здравеопазването за оказване на спешна медицинска помощ, за консултативна медицинска помощ на пациенти, преминали през спешните отделения, за психиатрична помощ и за други дейности, определени като държавна отговорност въз основа на едногодишни договори, в рамките на средствата за тези дейности по бюджета на Министерството на здравеопазването за съответната календарна година и при спазване на изискванията на Закона за държавните помощи.

Одобрените допълнителни средства са в размер на 30 000 000 лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г. са разпределени както следва:

- 18 млн. лв. се предоставят на общинските болници - на база на населението, което обслужват, и броя на преминалите болни, в това число и 71 болници, които са в списъка за високопланински, отдалечени и труднодостъпни места.

- 2 млн. лв. се предоставят на лечебните заведения, оказващи психиатрична помощ. Този ресурс е предвиден за 12-те центъра за психично здраве и за психиатричните отделения към болниците. Финансирането ще бъде на база проведени леглодни лечение.

- 10 млн. лв. се предоставят за оказана спешна помощ без хоспитализация, като с този ресурс ще бъдат финансирани 41 лечебни заведения, от които 26 областни болници.

Общо 171 болници, общински и областни, ще бъдат подпомогнати с отпуснатите днес от Министерски съвет 30 млн. лв.

От този ресурс една значителна част ще бъде предназначена за повишаване възнагражденията на персонала в лечебните заведения. Конкретното увеличение ще зависи от ръководството на съответната болница. Това стана ясно още от думите на министър Кирил Ананиев.

"През изминалите две седмици направихме пълен анализ на всяка от общинските и областните болници, в това число на обема дейност, преминалите пациенти и финансовото състояние на тези лечебни заведения. Установи се, че дейностите, които тези болници изпълняват, извън задължителното здравно осигуряване, не са осигурени напълно с нужния ресурс и е необходимо те да бъдат подпомогнати. Анализът показа, че редица разходи, които имат, не са финансово обезпечени. В същото време за поредна година се увеличава минималната работна заплата (МРЗ), което дава отражение върху финансовото състояние на болниците и върху свързаните с минималната работна заплата други плащания. Към края на 2018 г. просрочените плащания на общинските и на областните болници достигнаха 161 млн. лв., от които 26 млн. лв. са просрочените плащания на областните болници, а 35 млн. лв. - на общинските", коментира още здравният министър.

МЗ е запознато със състоянието на всяка от психиатричните структури, които ще бъдат финансирани по този ред за оказване на дейност. Отделно от това, с друго Постановление на Министерския съвет, около 10 млн. лв. ще бъдат отпуснати под формата на капиталови разходи за ремонти в психиатричните звена.