По времето на комунистическия режим хората имаха възможност да направят жилищно-спестовни влогове в Държавната спестовна каса, за да могат да купят апартамент от държавния или общинския фонд, когато им дойде редът. След промените инфлацията стопи тези пари и за да бъдат обезщетени притежателите на влоговете, натрупаните суми по тях бяха преизчислени чрез лихвоточки като номиналът им е умножен с коефициент между 15 и 20.

В момента се плаща по 8 стотинки за 1 лев номинал от лихвоточка. Най-високото обезщетение в Монтана е 18 хил. лв., а най-ниското 800 лв..

До 31 декември 2019 г. ще бъдат изплащани левовите компенсации на всички правоимащи, които са придобили или започнали изграждането на жилище в срок до 31 ноември, 2016 г. Останалите извън списъците от 2010 и 2016 г. вече окончателното са изгубили възможността да получат компенсация за влоговете си. За община Монтана това са 532 души

В комисията по чл. 8 в Община Монтана са останали пет списъка с 35 души притежатели или наследници на влогове, направени до 90-те години на миналия век. Те трябва да получат компенсации в размер на 166 708 лв. през тази година.