„Продължаваме инициативата за практическото изпълнение на общото ни желание да възстановим присъственото обучение в училищата. Предпоставките и възможностите за това се основават на изискването за гарантиране на безопасна среда. Това означава, че хората, които присъстват или се срещат на дадено място, са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен резултат от PCR или антигенен тест за COVID-19“, заяви министърът на здравеопазването. Тестовете ще се извършват чрез отделяне на слюнка, а не чрез вземане на секрет от носоглътката, или чрез близалки, стана ясно още от думите на министър Кацаров.

Здравният министър беше категоричен, че ще се направи всичко възможно за бързото осигуряване на тестовете, така че децата от 1-ви до 4-ти клас в най-кратки срокове да се върнат към присъствена форма на обучение. По думите му, ако този механизъм сработи, ще бъде въведен поетапно и за учениците от горните класове. „Ако щадящ тест покаже положителен резултат, детето ще бъде 14 дни извън училище. Така от заразяване ще бъдат предпазени както другите деца, така и педагогическият, и непедагогическият персонал в училищата. Същевременно няма да се стига до карантиниране на цели паралелки. Този подход се прилага в много еврейски държави“, категоричен бе д-р Кацаров.

Той благодари за подкрепата на сдружение „Национална мрежа за децата“, заявявайки: Националната мрежа приветства новата мярка за връщане на учениците към присъствена форма на обучение и подчерта, че това е предложено от сдружението още през лятото – учебната година да започне с филтър на входа на училищата.

Министърът на образованието и науката подчерта: „За да проработи новият подход, имаме нужда от подкрепата на родителите, които да разрешат тестване на децата с щадящи тестове два пъти седмично. Нуждаем се и от подкрепата на учителите – да разберат, че няма никакво място за действия, които подриват възможността нашата образователна система да си върши работата“, каза още проф. Денков. Той съобщи, че за учителите също ще се изисква т. нар. „зелен сертификат“ за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за COVID-19.

messages.your-oppinion

Съгласни ли сте децата ви да бъдат тествани за COVID-19 два пъти седмично?