© Фейсбук : Дърво с корен

Припомняме, че сред 10-е претенденти в основната категория на конкурса "Дърво с корен 2021“присъстват две вековни дървета от Северозапада - Вековният чинар на главната улица в град Лом и Благунът до Лековития кладенец в село Търнава, общ. Бяла Слатина. За момента Вековния чинар е събрал 182 гласа, Лековития кладенец има 312 гласа.

Гласуването ще продължи до 14 януари на интернет страницата на фондация “ЕкоОбщност“, в раздела "Дърво с корен“. Там всеки може да разгледа историите и снимките на финалистите и да подкрепи своя избраник. Може да се гласува за едно дърво във всяка от двете категории – чрез попълване на ел.поща и последващо потвърждаване на гласа.

От утре- 8 януари, броят на събраните гласове ще бъде скрит, за да се запазят в тайна победителите в двете категории до официалното им обявяване на церемонията по награждаване. Тя ще се проведе в края на месеца и на нея ще бъдат известени резултатите от гласуването.

Експерти ще извършат оглед на дървото победител в основната категория и ще дадат препоръки за необходима грижа. То ще представи страната ни в международния конкурс „Европейско дърво на годината“ през февруари. В него, със своите дървета национални победители, ще се включат общо 16 държави, като се сред тях има и нов участник – Латвия.