Чрез това ще се повиши интересът към науката и изследванията, като ще се наблегне на изкуствения интелект, роботиката, информационните науки и математика. Според Атанас Пеканов, ако се направи достъпно това, което в училище изглежда трудно, ще бъде постигнат успех.

Заместник-министърът на образованието и науката Надя Младенова заяви, че амбицията на проекта е да достигне до всяко едно училище в България, дори в най-малкото населено място и да бъде достигнато високо ниво на образование.

Проектът, който е финансиран по Плана за възстановяване и устойчивост, включва два компонента – изграждането на Националния STEM център и създаване на 2240 училищни STEM центъра. Целите са изглаждане на образователна STEM среда, повишаване на уменията за професионална реализация на пазараза на труда и др.

В STEM центъра ще бъдат изградени 5 национални лаборатории - зали, в които да могат да бъдат обучавани учителите и учениците. Ще има място за настаняване и хранене, както и за всякакви други дейности. Там ще се обучават и българските олимпийци, за да могат да се подготвят за състезания. Ще бъде създадена и лаборатория по дигитални, аудио и видео изкуства. Теоретични и практични методи, изработка на стем материали за използване в класната стая. Ще има и гореща линия, където всеки ще може да се свърже при неясноти.

Училищната STEM среда наред с изграждането на физически STEM център, ще бъде внедрено технологично оборудване и ще бъде въвеждена интегрирана методика на обучение, както и ще се повиши квалификацията на учителите. Финансирането ще бъде на база броя на учениците в конкретното училище.