Паметен знак с имената на повече от 20 участници в четата на Христо Ботев, загинали в сражение с турските орди, откри на Милин камък кметът на община Враца Калин Каменов. На официалното откриване присъстваха заместник-председателят на Общинския съвет Ивайло Христов, директорът на Мемориален комплекс "Ботев път" Росица Кузманова, кметове на населени места, общински съветници.

Паметният знак е изработен и адаптиран към стария паметник, който се намира на лобното място на четниците. Инициатор за изработването на паметната плоча е предишното ръководство на община Враца, а идеята е от преди няколко години.

За историческите събития, станали на връх Милин камък, разказа Тихомир Машов, уредник в Регионалния исторически музей. Той подчерта, че сражението при Милин камък е единствената успешна битка на Ботевата чета срещу османските войски.

Паметната плоча бе осветена от отец Димитър. Деца от учебните заведения в селата Баница и Девене, както и от самодейни състави от читалищата на селата Чирен, Девене и Мраморен, изпълниха стихотворения и пяха патриотични и народни песни.